top of page

JORNADA SOBRE CREACIÓ, FORMACIÓ I COMPROMÍS SOCIAL

25 de novembre de 2022

Sala de graus Rosa Roig

Edifici de Migdia, 3a Planta

Campus Mundet

Universitat de Barcelona
(Passeig de la Vall d'Hebron, 171
08035 Barcelona)

mariola-grobelska-V5qaxZiDGfs-unsplash.jpg

Programa

09:00-09:30 h.  Recepció i recollida de la documentació.

09:30-10:00 h.  Benvinguda de la Dra. Roser Boix, Degana de la Facultat d’Educació. Inauguració de la Jornada a càrrec del Dr. Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la Universitat de Barcelona.

10:00-11:00 h.  Taula sobre les relacions entre l’art i la societat, amb les intervencions dels professors Andrés Torres, Eva Figueras, Marta Aguilar i l’artista Marcel·lí Antúnez. Modera: Mar Redondo.

11:00-11:30 h.  Debat amb el públic.


11:30-12:00 h.  Pausa cafè.

12:00-13:30 h.  Taula sobre la creativitat i l’educació literària, amb les intervencions d’Elisabet Contreras, Lorena Berrios i els poetes Miquel Desclot, Maria Sevilla i Raquel Santanera. Modera: Julieta Torrents.

13:30-14:00 h.  Debat amb el públic.

14:00-16:00 h.  Pausa per dinar.

16:00-17:30 h.  Taller d’Enzo Minarelli sobre poesia sonora.

17:30-18:30 h.  Taula rodona sobre el patrimoni literari en relació a la creativitat, amb les intervencions de Judith Barnès, Clàudia Raventós i Laia Torrents (Cabosanroque). Modera: Glòria Bordons.

18:30-19:00 h.  Debat amb el públic.

19:00 h.  Clausura i conclusions generals.

Organitza

Amb la col·laboració de

logo ub 2.jpg

Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals

Facultat d'Educació
Departament d'Educació Lingüística i Literària, i Didàctica de les Ciències Experimentals i de la Matemàtica

micin-uefeder-aei-1000.jpg
antony-hyson-s-3ereFCERWTg-unsplash.jpg

Introducció

Des del projecte “Poètiques liminals en el món contemporani: creació, formació i compromís social” (PID2019-104628RB-I00) tenim com a un dels objectius principals fomentar la creació artística i literària en l’educació com a agent transformador de la realitat social actual. I ho fem des de poètiques híbrides com una forma actual creativa que defuig de qualsevol classificació i que facilita el desenvolupament del pensament crític.

Després de dos anys i mig d’experiències diverses tant amb col·lectius en risc d’exclusió social com amb alumnat de les diferents etapes educatives és el moment de mostrar alguns dels resultats i debatre amb els diferents agents implicats els interrogants que se’ns plantegen. Algunes de les preguntes que volem discutir amb els assistents són les següents:

· Què s’aprèn quan es crea artísticament o literàriament?

· La creació pot fer pensar sobre el futur de la societat i proposar accions concretes per canviar un futur previsible?

· Quin paper juga el desenvolupament del pensament crític en la motivació per crear? I en la creació pròpiament dita?

· La poesia experimental pot ser una bona eina per incentivar la creació? O és una forma pròpia d’una altra època?

· L’art o la literatura “patrimonial” poden ser un punt de partida per a la creació? El plagi pot ser una bona eina per crear literàriament?


Aquesta és una llista oberta de preguntes però esperem que el diàleg establert el proper 25 de novembre entre els investigadors, els creadors convidats i els alumnes i professors assistents ens ajudi a respondre-les i a traçar unes línies renovadores de futur que repensin la societat del futur i alhora permetin una formació més creativa que ho faciliti.

bottom of page