top of page

JORNADA “Competència lingüística en català dels futurs docents”

4 de novembre de 2022

Facultat d’Educació

Universitat de Barcelona

Aula 140 - Edifici de Llevant

Campus Mundet
(Passeig de la Vall d'Hebron, 171
08035 Barcelona)

Modern Architecture

Programa

9.30 a 10.00 h – Recepció i recollida de la documentació

10.00 a 10.30 h Benvinguda de la Dra. Roser Boix, degana de la Facultat d’Educació. Inauguració de la Jornada a càrrec del Dr. Francesc Xavier Vila, director de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i el Dr. Jordi Matas, vicerector de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona.

10.30 a 12.00 h Debat sobre la Competència lingüística dels estudiants dels graus d’Educació Infantil i Primària i del màster de Formació del Professorat de Secundària.

Intervindran el Dr. Llorenç Comajoan, doctor en Lingüística per la Indiana University (Estats Units) i professor al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, el Dr. Ivan Solivellas, Professor de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat Pompeu Fabra i expert en sociolingüística, i les Dres. Glòria Bordons i Elisabet Contreras, membres del projecte de recerca 2020 ARMIF 00026, les quals presentaran les dades recollides i moderaran el debat.

12.00 a 12.30 h Pausa cafè.

12.30 a 14.00 h Debat sobre les Accions per millorar l’ús del català durant la formació inicial de mestres i professors.

Intervindran el Dr. Enric Prats, professor de Pedagogia Internacional de la Universitat de Barcelona i membre de la Coordinació del Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres, del Consell Interuniversitari de Catalunya; Maria Juanati, Mestra d'Educació Infantil i Educació Primària de la Universitat de Barcelona, que es graduà amb un TFG sobre el tema, i la Dra. Sílvia Burset, membre del projecte de recerca 2020 ARMIF 00026, la qual moderarà el debat.

14.00 a 16.00 h Pausa per dinar.

16.00 a 17.00 h Debat sobre les Accions que es poden fer per millorar la competència lingüística dels mestres i professors de secundària.

Intervindran la Dra. Carme Junyent, professora de Lingüística a la Universitat de Barcelona, directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i autora d'una àmplia obra sobre la situació de les llengües del món i la diversitat lingüística, i el Dr. Carles Royo, membre del projecte de recerca 2020 ARMIF 00026, el qual moderarà el debat.

17.00 a 17.30 h Pausa cafè.


17.30 a 18.00 h Conclusions de la jornada i perspectives de futur, a càrrec de la Dra. Alba Ambrós i la Dra. Agnès Rius-Escudé, membres del projecte de recerca 2020 ARMIF 00026.

Organitza

Grup projecte
“Diagnòstic, avaluació i millora de la competència lingüística en català a la formació inicial de mestres i de professorat de secundària”
(2020 ARMIF 00026)

Amb la col·laboració de

logo ub 2.jpg

Facultat d'Educació

Vicerectorat de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística

logo_ice.png

Imatges: Wix i unsplash.com

Torre de comunicación

Introducció

En el projecte “Diagnòstic, avaluació i millora de la competència lingüística en català a la formació inicial de mestres i de professorat de secundària” (2020 ARMIF 00026) tenim com a objectius principals millorar la competència lingüística en català de l’alumnat dels graus de mestre, tant a la UB com a la URV, i diagnosticar el nivell lingüístic en català dels estudiants del màster de secundària de la UB i la UPC.

 

El nostre propòsit ha estat, d’una banda, experimentar activitats que contribuïssin a millorar la competència lingüística en català dels alumnes que realitzaven les darreres pràctiques dels graus d’Educació Primària i Educació Infantil; i, de l’altra, tenir un diagnòstic d’aquesta competència en un volum important d’alumnat del màster de secundària. Hem volgut fer un estudi longitudinal i planificar després accions des de les universitats i des de l'administració educativa per suplir les mancances que s’hi han detectat.

 

Després d’un any de treball per aconseguir dades sobre els dos objectius principals, volem mostrar els primers resultats a la comunitat educativa interessada en el tema i debatre les preguntes i dubtes que, al llarg de la recerca, ens anaven sorgint.

 

Per aquest motiu, la Jornada tindrà tres temes bàsics que serviran de punt de partida a breus exposicions per part de ponents externs, a la presentació resumida dels resultats obtinguts per part del grup, i a un debat amb els assistents, que ens ajudarà a pensar sobre les mesures o iniciatives a desenvolupar en aquest camp.

 

Les preguntes que ens podrien servir de punt de partida serien les següents:

· La competència lingüística que es manifesta en les proves de diagnòstic que diferents universitats catalanes duen a terme a primer curs dels graus de mestre és suficient per exercir la professió? I la que hem recollit en el cas dels estudiants del màster de Formació del Professorat de Secundària de la UB i la UPC? Les pràctiques als centres serveixen per prendre consciència de l’ús i la millora del català a escoles i instituts?

 

· Quines accions podrien desenvolupar les Facultats d’Educació per millorar l’ús del català durant la formació inicial de mestres i professors?

· I quines accions es podrien fer als centres educatius per millorar la competència lingüística dels mestres i professors de secundària?

 

Aquestes són les preguntes bàsiques que es deriven dels elements en què el nostre grup ha fixat l’atenció, però esperem que en el diàleg que s’estableixi a la Jornada del 4 de novembre en sorgeixin moltes altres i, entre tots, esbossem nous camins per solucionar els problemes que la llengua catalana té en la nostra societat.

bottom of page