top of page

JORNADA SOBRE ART I INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Nous reptes, nous imaginaris

14 de març de 2022

Sala d’actes de la

Facultat de Belles Arts de la

Universitat de Barcelona

(C/ de Pau Gargallo, 4,

08028 Barcelona)

retrat3.jpg
Fons.png

Programa

10:00-10:15 h.    Benvinguda de la Dra. Maria Dolors Tapias, Degana de la Facultat de Belles Arts. Inaugura la Jornada el Dr. Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la Universitat de Barcelona.

 

10:20-11:00 h.    Jorge Luis Marzo, historiador de l'art, realitzador audiovisual, professor de BAU (Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona) i membre del grup de Recerca GREDITS, presentarà la conferència titulada “El (des)govern dels oracles”.

11:05-11:45 h.    Roc Albalat, grafista i realitzador, i Pau Artigas, desenvolupador, tots dos membres del col·lectiu Estampa, presentaran diversos projectes artístics realitzats mitjançant xarxes neuronals de generació de text. En algunes d'aquestes produccions han col·laborat amb escriptors com Irene Solà o Josep Pedrals.

11:50-12:30 h.    Jaume Ferrete Vázquez, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, parlarà de la seva investigació i pràctica artística amb veus sintètiques, a través de diversos treballs, entre els quals una performance amb l'altaveu Echo i l'assistent Alexa, així com un treball en curs realitzat amb un clon de la seva pròpia veu cantada, desenvolupat per VoctroLabs.


12:30-12:45 h.    Pausa

12:50-13:30 h.    Carles Araguz, Doctor en Enginyeria Electrònica per la Universitat Politècnica de Catalunya i fotògraf, ens parlarà sobre el fenomen dels NFT (Non Fungible Tokens), una de les grans irrupcions tecnològiques que permet registrar en un servidor la transacció d'una obra digital i demostrar-ne la propietat única d'un individu.

13:35-14:15 h.    Pilar Rosado, artista i investigadora Serra Húnter, membre del grup POCIÓ (Art, Poesia i Educació) de la Universitat de Barcelona, explicarà diversos projectes de creació on utilitza tecnologies de machine learning sobre grans col·leccions d'imatges.

Organitza

Amb la col·laboració de

logo ub 2.jpg

Amb la col·laboració del Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals de la Universitat de Barcelona

Imatges de Pilar Rosado

becoming a face.png
Fons.png

Presentació

Al projecte “Poètiques liminals al món contemporani: creació, formació i compromís social” (PID2019-104628RB-I00) un dels objectius és explorar i analitzar les noves eines digitals des del punt de vista de la creació, a fi de concretar exploracions crítiques sobre la tecnologia i el seu ús a les arts i la literatura.

L'aprenentatge automàtic (machine learning) és una branca de la intel·ligència artificial en què els ordinadors aprenen a resoldre problemes i té actualment aplicacions en gairebé totes les àrees de la vida social, com el màrqueting, les assegurances, els motors de cerca, les recomanacions en línia sobre pel·lícules i llibres, la traducció automàtica, el comerç, etc. Amb aquests mètodes i tecnologies, actualment l'ésser humà és capaç de dissenyar algorismes que poden pintar amb un estil determinat, escriure paràgrafs coherents de text, compondre música agradable a l’oïda, de manera que podem dir que som a l'inici d'una revolució generativa que obre múltiples interrogants sobre els mecanismes de la creació.

Esperem que aquesta jornada sobre art i intel·ligència artificial contribueixi a visibilitzar les perspectives que les pràctiques artístiques proporcionen sobre aquestes noves tecnologies intel·ligents, i a fomentar la comprensió i la participació de la ciutadania en aquests canvis tecnològics que afecten les nostres vides de manera diversa i profunda.

Coordinadores: Pilar Rosado i Eva Figueras


 

Presentació
Programa
bottom of page